11 sty 2015

Wege kotlety z kalafiora



Dzisiejszy wpis poświęcony  jest wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej, także jeśli nie macie jeszcze pomysłów na późny obiad, to może przyda wam  się mała podpowiedź.


Kotleciki z  kalafiora nie są zbyt skomplikowaną potrawą, więc jeśli , tak jak ja, nie czujecie się zbyt pewnie w środowisku kuchennym, to  z tym daniem powinno pójść wam calkiem gładko.

Składniki:
Kalafior, jajko, otręby, olej, pieprz i sól

  • Pierwszy krok, to umycie i ugotowanie kalafiora. Następnie czekamy aż wystygnie i ucieramy  na jednolitą masę.
  • Dodajemy przyprawy i jajko.
  • Na końcu dorzucamy  otręby ( na oko, żeby masa nie była zbyt wodnista). Zamiast otrębów sprawdzi się równie dobrze bułka tarta.
  • Tworzymy kuleczki, obtaczamy w otrębach i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy około 4-5 minut.


Mam nadzieję, że będzie wam smakować! Ktoś już próbował? :)

Ściskam, Malina

10 komentarzy :

  1. wyglądają przepysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. sama robie podobne, ale bardziej niż kalafiorowe lubie chyba brokułowe :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brokułowych jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
  3. Wyglądają mega apetycznie sama się chyba skuszę i takie zrobie na dniach:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. NIE WIERZĘ! :) Lejdi Ty i kitchen?!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mięso! ;) Ale warzywka też są spoko, więc może kiedyś takie kalafiorowe kotlety przyrządzę. No bo czemu i nie? Wyglądają super. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś takie kotlety z brokułem, też bardzo dobre. :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią na temat tego artykułu. Albo zostań na dłużej i obserwuj bloga.